Niet alleen vóór maar ook mét de jeugdige zorg verlenen. Zorgverlening die voor samenhorigheid zorgt zonder de specifieke behoefte van het individu uit het oog te verliezen. Dat maakt “de Naobere” uniek.
Een mooie, landelijke woonomgeving gaat dienen als uitvalsbasis voor de jeugdige. Waar iedereen zichzelf mag zijn en waar liefde, geborgenheid, veiligheid en vertrouwen geboden worden als stevig fundament van waaruit ze zich verder kunnen en mogen ontwikkelen om vervolgens door te kunnen stromen naar een passend vervolgtraject. Dit is de reden dat ons zorgaanbod vanaf 01-11-2022 uitgebreid gaat worden met twee kleinschalige woongroepen. In dit plan hebben we plaats voor tien jeugdigen, verdeeld over twee groepen.
Ontstaan
Een recente en schrijnende situatie van een logé van de Naobere gaf ons opnieuw aanleiding tot het overdenken van wat de zorg nodig heeft en hoe de Naobere daar vorm aan kan geven. Een kind moest na een uithuisplaatsing 250 kilometer verderop gaan wonen omdat er geen geschikte woonplek was binnen de eigen omgeving. Weg uit de eigen vertrouwde en veilige omgeving. Dit is slechts een anekdote van een veel groter probleem binnen de jeugdzorg, zo leerden we in gesprekken met de jeugdzorg organisaties de William Schrikker Groep en Rubicon: een tekort aan woonruimte, weinig doorstroommogelijkheden, lange wachtlijsten en een gebrek aan financiële middelen bij de gemeenten om deze problemen grondig aan te pakken.
De moeilijkheden voor het vinden van geschikte woonruimte en de lange wachtlijsten voor jeugdigen die zorg nodig hebben, zorgen ervoor dat de Naobere nu haar zorgaanbod gaat uitbreiden met een gespecialiseerde woonvoorziening. Met de kleinschaligheid van de geboden zorg, de korte lijntjes en de betrokkenheid geloven we dat we hiermee een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de problemen waarin de jeugdzorg verkeert.
Visie op wonen
Iedere jeugdige heeft recht op een plek die veilig en vertrouwd voelt. Een plek om te ontspannen, te spelen, om te leren gaan met anderen, te proberen en verantwoordelijkheid te leren nemen. Soms kun je dit als ouder (tijdelijk) niet bieden. Deze kwetsbare jeugdigen die niet beschikken over een thuis waarin ze voldoende de mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen, willen wij ondersteunen op hun weg naar volwassenheid.
De doelgroep van de beoogde woonvorm biedt begeleiding aan jeugdigen vanaf vier jaar met psychiatrische problematiek zoals autisme, ADHD, hechting- en traumaproblematiek. Ook kan er sprake zijn van een licht-verstandelijke beperking. De duur van het wonen wordt afgestemd op wat de jeugdige nodig heeft, tot het met het bereiken van de maximumleeftijd van 18 jaar.
In onze visie op wonen, moet de woonvorm en de zorg die we willen bieden aansluiten op een normale woonsituatie. Want wonen is één, maar je thuis voelen is twee. Daarvoor zijn de volgende kernwaarden cruciaal voor ons: kleinschaligheid, groen, ruimte, betrokkenheid, beschikbaarheid, continuïteit en integratie.
Plaatsing gaat via de jeugdwet of de WLZ.
Meer informatie is te lezen in het onderstaande document.